Sivut

maanantai 26. marraskuuta 2012

Karma ja ilmiasun arvokkuus

 Karman kiertokulku on kaikille tuttu. Tee hyvää, saa hyvää. Sama toisinpäin. Karma poistaa mieliasiani kohtalon olemasta, koska jokainen voi itse vaikuttaa tulevaansa omilla teoillaan. Olkoonkin, että tuloksista ei tietoisella tasolla pääse nauttimaan, koska ne ovat vastassa sitten joskus. Karma käsitetään vähän erilaisena buddhalaisuudessa, hindulaisuudessa ja jainalaisuudessa, mutta perusperiaate on samankaltainen. Melkein 1,3 miljardia ihmistä uskoo ajatukseen, joten ei se liene täysin väärässä, niinkuin tilastollisesti?

Karman mukaan määräytyy seuraavan elämän ilmenemismuoto, se voi olla onnekas ihminen, epäonninen ihminen tai jopa eläin. Uusi hahmo määräytyy sen mukaan, miten karmisesti arvokkaita tekoja ihminen on tehnyt. Minkä mukaan arvioidaan uuden hahmon arvokkuus?

Ihminen tai eläin. Se, miten kukakin arvioi hahmon arvokkuuden ei Ajattelijalle selvinnyt. Onko tulevan hahmon ulkomuodon ja ilmenemän arvokkuus määritelty edellisen sielun arvomaailman mukaan? Jos murhaajasta tulisi muurahainen, joka saisi pelätä koko ajan kuolemaa, se olisi ehkä karman idean mukaista. Toisaalta taas esim. länsimaissa uusi ilmenemä lehmänä ei olisi niin arvostettu kuin hindujen keskuudessa. Kuka määrää lopulta jälleensyntymään oikeuttavan arvon ja millä perusteella?

Karma is a bitch anyway.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti