Sivut

torstai 11. huhtikuuta 2013

Osho: Uskalias mystikko

Osho on mystikko isolla Ämmällä. Oshon nimissä on tehty erilaisia dynaamisia ja vähemmän dynaamisia meditaatioita, aikakauslehtiä, transendentaalisia tarot-pakkoja, horoskooppeja, vain jotain mystiikkaan liittyvää mainitakseni.  Kaupallista, voisi ajatella. Osho kuitenkin toistelee paljon aiempien ajattelijoiden sanomaa. Mutta ennen länsimaistumista (lue: kaupallistumista) takana oli ideologiakin. Ehkä kukin osaa halutessaan kaivella sen esille Oshon kirjoituksista? Osho oli agnostikko, jonka yleismaalliset ajatukset sopivat useimpien uskontokuntien edustajille.

Osho piti mieltä selviytymiskeinona, joka toistaa hyväksi havaittuja malleja. Se yrittää peittää todellisia tunteita menneisyyden ilon tunteilla ja estää siksi todellisen hetkessä elämisen. "Mielellä ei ole luontaista kykyä iloita. Se vain ajattelee iloitsemista." Ilman tämänhetkistä syvempää tietämystä filosofiasta [poislukien omat autenttiset ilon kokemukset, voiko sen parempaa perustelua ollakaan?] joutuu Ajattelija nyökyttelemään, mitä nyt matto antaa niskoille periksi. Ei pysty kiistämään ilman vasta-argumenttia.

Osho totesi aikanaan, että ego on sosiaalisesti ehdollistunut ja luo siksi vääriä tarpeita, konflikteja ja kuvitteellisen tuntemuksen identiteetistä. Nämä ovat unelmien toteutumisen esteenä. Riippumaton pohjalta kirpoaa ilmoille ajatus: silloin muodostamme kuvan itsestämme toisia yksilöitä peilinä käyttäen. Virhe nro 1!

Osho piti meditaatiota ehdottoman tärkeänä. Hän onkin esitellyt hurjan paljon erilaisia tekniikoita, osa perinteisistä vahvasti eroten. Niistä lisää toisaalla, jahka on sen aika.

Osho osoittautui lopulta aika maalliseksi hepuksi. Hän otti kansanmiehen tapaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, kuten homouteen. Hän ensin tuki homoja, mutta myöhemmin muutti mielensä, koska "perverssit homot ovat luoneet taudin nimeltä AIDS". Hän piti myös juutalaisten holokaustia heidän omana syynään, koska juutalaiset ristiinnaulitsivat Jeesuksen. Hän kannatti vammaisten lasten eutanasiaa ja ilmaisi kantansa vahvasti: epämuodostuneilla lapsilla ei ole oikeutta olla olemassa. Osholla oli vähintäänkin miljoonaomaisuus, eikä hän arkaillut näyttää sitä, Rolls Royceja löytyi useita.

Riippumaton Ajattelija ei voi olla epäilemättä suuren seuraajajoukon kannattaman kaupallisen johtajan motiiveja. Olisiko käynyt niin, että aluksi oli vain köyhä filosofi, jolla oli ajatuksia, mutta materia alkoikin lopulta houkutella. Silti häneen on liitetty sekä Aasiassa, Yhdysvalloissa että Euroopassakin titteli "maailman suurin ajattelija". Osholta on tiukattu kuin suuremmaltakin kristukselta hänen kymmentä käskyään, jotka Ajattelija kyllä allekirjoittaa täysin ja päättää tähän. Luettelonomaisesti ja ehkä ontuen, mutta vapaasti kääntäen Ajattelija lainaa Tantra2-sivustoa:

  1. Älä koskaan tottele kenenkään käskyä ellei se tule myös sinusta itsestäsi.
  2. Muita jumalia kuin elämä itsessään, ei ole olemassakaan.
  3. Totuus on sisälläsi, älä etsi sitä muualta. 
  4. Rakkaus on rukous.
  5. Ovi totuuteen on tulla olemattomaksi. Olemattomuus itsessään on kaikki: keino, tavoite ja päämäärä.
  6. Elämä on tässä ja nyt.
  7. Elä elämäsi ollen hereillä. 
  8. Älä ui - kellu.
  9. Kuole joka hetki voidaksesi olla uusi joka hetki. 
  10. Älä etsi. Mitä on, on. Pysähdy ja näe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti