Sivut

tiistai 12. helmikuuta 2013

Miehen itku

Riippumaton Ajattelija ajeli taas kerran ajatuksissaan, joita on vaikea saada narikkaan. Asiaa ei auttanut tilanne, jossa liikennevaloihin viereen ajoi musta BMW, puikoissa vaalea pukumies. Mies odotti punaisissa, kuten Ajattelijakin ja painoi kasvonsa käsiinsä. Miehen hartiat hytkähtevät, kun hän päästi omassa eriössään kyynelet ulos. Riippumaton Ajattelija kävi läpi monenlaisia tunnetiloja, muitten joukossa häpeän siitä, että salakatseli silmiään tumman puvun hihaan pyyhkivää miestä. Tämä ei ollut stalkkausta, koska tilanne iski yllättäen, eikä Ajattelija ollut ehtinyt kääntää mieltään stalkkausmoodiin.

Itkua Ajattelija on pohtinut aiemminkin. Itkevä mies sai asian uudelleen framille. Miehen itku on erityisen vaikea asia käsitellä. Yksi syy voi olla, että Ajattelija ei ole mies. Asiaan liittyy hämmennystä, vaivaantuneisuutta, avuttomuuden tunnetta, rooliodotusten rikkoutumista. Samassa tilanteessa toiselle naiselle voisi sisarellisesti laittaa käden hartialle ja säteilyttää häneen myötätuntoa ja ajatella hiljaa "mä niin tajuun." Naiset saavat osallistua kyynelehtimiseen, on ihan okei purkaa pahaa oloaan itkemällä ja antaa kaverinkin itkeä vieressä.

Mutta kun mies itkee, kaikki järkkyy. Hiljaisuus painaa, on pakko vaihtaa jalkaa. Vaatteiden kahina kuulostaa hurjan kovalta. Ei oikein tiedä, uskaltaisiko miestä koskettaa, entä jos se hermostuu siitä? Tai vielä pahempaa, tarttuu kaulaan ja itkee siinä? Vahvempi astia osoittaa heikkouttaan ja niistää välillä.

Mikä oli se asia, mikä sai bemarikuskin itkemään? Liittyisikö järkytys hänen ulospäin antamaansa rooliin, pörssikurssien notkahdukseen, konkurssiin tai rahastojen romahdukseen? Vai olisiko miehen ulkokuoren takana jotakin inhimillisempää, perheriita, onneton rakkaus, petollinen nainen?

Bemarimiehen ja Ajattelijan arvomaailma ei välttämättä ole niin erilainen kuin päältäpäin voisi ajatella. Välillä materiaa haalimaan haluton Ajattelija huomaa peilaavansa muita ihmisiä rooliodotuksen mukaisesti. Itkevä mies voi olla antautunut kohtalolle, kuten Ajattelijakin, ja ottaa vastaan, mitä annetaan. Antautuminen elämälle on menestyksen avain. Silloin asiat lutviutuvat. Bemarimies voi olla mukavuudenhaluinen, ja siksi hankkinut auton, piittaamatta sen luomasta ennakko-odotuksesta. Hänelle on heittäytymisen ansiosta tarjoutunut menestyksekäs työ, mikä ei tietenkään poissulje fatalistista, rakkaudentäyteistä maailmankatsomusta. Bemarimieskin voi tehdä hyvää maailmassa.

Fatalistinen maailmankatsomus antaa mahdollisuuden ottaa vastaan itku ja suru. Ne kasvattavat ja ilman niitä yksilö ei olisi sellainen kuin on. Onnellisuuden ja onnettomuuden ainekset annetaan silloin, kun se on sopivaa. Ja syystä. Joskus on ravisteltava ennen käyttöä, että huomaisi kaikki onnen palat ympärillään.

Silti kannattaa muistaa: Sometimes karma is a bitch. Toimi, niin ettei narttu pääse juhlimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti